vaječný žĺtok

vaječný žĺtok

vaječný žĺtok

Žĺtok obsahuje asi polovicu bielkovín z celého vajca. Je kompletným zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch kde hlavné zastúpenie má vitamín A a vitamín D.
V žĺtku sa tiež nachádza fosfor, vápnik, sodík a draslík.

Naša babka, ako ju všetci voláme, prišla raz na návštevu a pomohla upiecť jej legendárne tvarohové rožky.

Recept určite nektorí z…

Lupačky voľakedy predávali v našom mestečku na rohu pri škole v mliečnom bare. K nim tety varili voňavé kakao, ktoré…

Pagáče sú klasika. Špeciálne pre oslavy, alebo ako pohostenie pre rodinu a priateľov, prídu vždy vhod. Recept je lacný a zemiakové…

Zapletená vianočka z 9 prameňov. Cesto je fantastické, voňavé, maslové s hrozienkami.
Vianočka patrí tradične v sviatkom vianočným…

Zapletená vianočka z 9 prameňov. Cesto je fantastické, voňavé, maslové s hrozienkami.
Vianočka patrí tradične v sviatkom vianočným…

Na Vianoce sa zvyknú piecť okrem…

Oblíž prst je jeden z našich najobľúbenejších zákuskov. Šťavnatý, ľahučký a sladučký. Nesmie chýbať na…

Tento starý vianočný recept piekla moja česká babka každý rok. Je to už dávno, ale na…

Toto je recept na super univerzálne cesto na vianočné zlepované…

Žĺtkové rezy sú jeden z našich najobľúbenejších rodinných receptov. Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Podobne ako…

Tieto zlepované vianočné koláčiky sú jedny z najznámejších a väčšinou nechýbajú na…

Podobné laskonkám a možno ešte lepšie. Z krehkého orechového cesta, s čokoládovou…

Niekto ich volá orechové podkovičky, iný zase vanilkové rohlíčky. Medzi…

Toto je zjednodušený recept na domáce trdelníky, ktoré obaľujeme v škoricovom cukre. Pečieme ich v horkovzdušnej rúre na obyčajnom…

Toto je výborný recept na nadýchané, jemné, slané pletienky. Cesto nemusí skoro vôbec kysnúť, takže máme rýchlo napečené. A verte či nie…

Bratislavské rožky sú prastarý recept. Kôš orechových a makových "podkovičiek" sa prvý raz objavil vo vtedy ešte len 20-tisícovom…

Bratislavské rožky sú prastarý recept. Kôš orechových a makových "podkovičiek" sa prvý raz objavil vo vtedy ešte len 20-tisícovom…

Keď nastane čas zabíjačiek, oplatí sa pozháňať domáce sadlo. Vnútorné sadlo z prasaťa - filc, je základom pre…

Štrúdle a záviny u nás doma fičia celý rok. Na jeseň hlavne jablkové z ťahaného cesta. Budem sa snažiť podrobne popísať o ťahanom ceste…

Opäť jeden jablkový koláč, so snehom a orieškami. Vynikajúci šťavnatý jablkový koláč…