soľ

soľ

Chlorid sodný (NaCl alebo kuchynská soľ) je dôležitá minerálna látka ľudskej a zvieracej potravy. Používa sa ako korenie aj ako technická surovina v chemickom priemysle a ekonomike. V prírode sa vyskytuje ako minerál halit.
viac >

Záhorácka fazuľová polievka musí byť tak hustá, že v nej bude lyžica stáť! U nás v rodine sa táto polievka varila vždy v najväčšom hrnci…

Záhorácka fazuľová polievka musí byť tak hustá, že v nej bude lyžica stáť! U nás v rodine sa táto polievka varila vždy v najväčšom hrnci…

Toto je zjednodušený recept na domáce trdelníky, ktoré obaľujeme v škoricovom cukre. Pečieme ich v horkovzdušnej rúre na obyčajnom…

Toto je výborný recept na nadýchané, jemné, slané pletienky. Cesto nemusí skoro vôbec kysnúť, takže máme rýchlo napečené. A verte či nie…

Ďalší klasický recept z kuchyne mojej mamy, ku ktorému netreba príliš veľa slov. Je to jednoduchý recept, mäsko je šťavnaté a omáčka…

Helenské rohlíčky sú tradičné koláčiky.

Cesto je bezvaječné, kysnuté, mäkké, dobre sa s ním pracuje, vôbec nelepí. Helenské…

Kaldoun je staročeská krémová polievka z kostí a vnútorností. Recept je síce časovo náročnejší, ale…

Bratislavské rožky sú prastarý recept. Kôš orechových a makových "podkovičiek" sa prvý raz objavil vo vtedy ešte len 20-tisícovom…

Nič lepšieho nepoznám, ako lokše starých mám. Zemiakové lokše sa nepodávajú len k husacine či kačacine. Výborné sú aj na sladko so…

Hanácky šalát je z červenej hlávkovej kapusty. Hodí sa hlavne k vyprážanému…

Nedeľné zapekanky sú taká alternatíva k chlebíkom vo vajíčku. Mama nám ich robievala v nedeľu. A často práve vtedy, ak sa deň pred tým "…

Keď nastane čas zabíjačiek, oplatí sa pozháňať domáce sadlo. Vnútorné sadlo z prasaťa - filc, je základom pre…

Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov, alebo veľmi zaneprázdnených. Príprava zaberie len 5 minút, pečenie…

Fenomén českej kuchyne vždy bola, je a bude sviečková na smotane. Príprava tejto delikatesy však vyžaduje trpezlivosť a lásku k vareniu…

Pýchou juhočeskej kuchyne je táto voňavá skvelá polievka, pripravená zo zemiakov, smotany, húb, vajec a kôpru. Kulajda je sýta polievka…

Štrúdle a záviny u nás doma fičia celý rok. Na jeseň hlavne jablkové z ťahaného cesta. Budem sa snažiť podrobne popísať o ťahanom ceste…

Keď zavonia niekde na ulici zo stánku kebab v pita placke, tak je to vždy veľké lákadlo :)
Tak prečo ho neskúsiť urobiť doma? Nie…

Fašírky, u nás na Záhorí podávané klasicky so šmyklavým šalátom sú jednoduché a…

Tieto palacinky sú tenučké a jemné. Vďaka bublinkovej vode sú krásne nadýchané. Použite klasickú sódu, alebo sýtenú minerálku.

Do…

Smažené pirôžky sú nostalgickou spomienkou na staré dobré študentské časy. Keď prišla jeseň, školský rok sa začal a s ním prišli aj…