Fašiangy

Fašiangy

Fašiangy (mjasopust) je obdobie ktoré sa začína deň po Troch kráľoch (7.1.) a končí o polnoci pred škaredou - Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst (zavedený až koncom 4. storočia kresťanskou cirkvou) až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Podľa prameňov z obdobia Veľkej Moravy sa u nás v 9. storočí používal termín mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom). V Česku sa toto slovo zachovalo ako masopust, na Slovensku sme však neskôr prebrali anglický názov fašiangy (fašangy).

Zdroj:

[1] Wikipédia

Keď nastane čas zabíjačiek, oplatí sa pozháňať domáce sadlo. Vnútorné sadlo z prasaťa - filc, je základom pre…

Božie milosti, alebo fánky, sú typickým fašiangovým múčnikom. Fašiangy, v Čechách masopust, je obdobie od Troch kráľov až do polnoci…

Tento makovník vyzerá pekne, chutí výborne a je celkom jednoduchý.
Nemusíte sa báť, že vám makovník praskne.
Pre zmenu sa…

Slíže, rezance, nudle. S makom, cukrom a samozrejme poliať roztopeným maslom. Tá vôňa a chuť je návratom do detstva. A dobrá na nervy…

Tieto domáce nadýchané šišky chutia božsky!
Je to starý rodinný recept. Pripravujú sa z kysnutého cesta, s ktorým nie je žiadna…

Šišky jemné ako vánok. Jahodová pena na vrchu je výnimočne chutná. Z pol kila múky pripravíte 50 kusov ľahulinkých nadýchaných šišiek.…

Môžno by niekto mohol mať predsudky, pretože huspenina vyzerá všelijako. Ale ak ju urobíme správne a k nej len dobrý chlebík, ocot a…

Oškvarkové pagáčiky sa u nás v rodine piekli od pradávna a recept na ne sa dedí po generácie.
Recept je síce starý, ale osvedčený…

Na klasické pagáče z droždia tu už mám niekoľko receptov. Pagáče syrové,…

Milovníkov zdravej stravy asi tento recept nenadchne, ale tak ich škoda. Pretože urobiť taký fajný, voňavý, šťavnatý bôčik s chrumkavou…

Mäkký a šťavnatý jablkovo-makový závin z kysnutého cesta.
Rozpis surovín je na dva veľké záviny.

Lacný makovník, ako od babičky. Niekedy menej je viac :-)
Tento druh makového závinu robievam vtedy, keď nemám veľa času na…

Špecialita mojej maminky :)
Treba kúpiť len nádherný bôčik a potom už je postup jednoduchý. Kus môžete uvariť a druhý kus upiecť…

Kysnuté koláče sú skvelé, pretože okrem toho, že sú chutné, tak vám rozvoňajú celú domácnosť. Tieto buchty sú pomerne rýchlo hotové, s…

Šišky, koblížky, pampúšiky, donuts, dolky, doughnuts, alebo vdolky. Jedny sú plnené, druhé s dierou uprostred. Niektoré poliate polevou…

Chutný pehavý šťavnatý tvarohový koláč.
Rozpis je na plech 25x40 cm.

Keď máme čerstvé oškvarky, musí byť okrem pagáčikov aj pomazánka na chlebík. Ja ju robím len jednoduchú, takú ako robievala naša mama,…

Vytopiť dobré domáce oškvarky, to bola pri zabíjačkách vždy chlapská záležitosť. Keďže tie časy dávno minuli a ja rada pečiem…

Veľakrát sa stáva, že mi ostanú uvarené zemiaky. Aj dnes som mala trochu zemiakov od obeda, pridala som vajíčko, múku, cukor a kypriaci…

Tento slaný koláč našla mama v jednej starej kuchárskej knihe.

Táto krupicová taška sa výborne hodí k mliečnym polievkam :)