Maslové vianočné koláčiky

emko ~ 10. december 2024 - 11:01

Tento starý vianočný recept piekla moja česká babka každý rok. Je to už dávno, ale na tú chuť sa nedá zabudnúť.
Sneh na vrchu aj na spodu každého maslového kolieska je krásne chrumkavý. Zlepené sú domácim marhuľovým džemom. Vzhľadom pripomínajú trošku dnešné moderné makrónky. Je s nimi trocha piplačka, ale stojí za to sa s nimi potrápiť. Hlavne ich môžeme urobiť skôr pred Vianocami, pretože dlho vydržia.

Suroviny
Cesto:
 
 
280
g
1
KL plochá
1/4
KL
Poleva:
 
 
Sezóna

Z uvedených surovín spracujeme lesklé nelepivé cesto a odložíme ho na dve hodiny do chladničky. Jeden bielok vymiešame s cukrom na polevu. Nesmie byť príliš hustá, nepoužívame mixér, ale pekne ručne vareškou v mištičke aspoň 5 minút.

Vychladnuté cesto rozvaľkáme na 3-4 mm a povykrajujeme malé kolieska. Na každé koliesko dáme malou lyžicou do stredu polevu. Nesmie tiecť. Ak je riedka, primiešame ešte troška cukru. Kolieska s polevou dáme do rúry na 160 stupňov a pomaly pečieme, pokým poleva nezozlátne a cesto bude upečené. Trvá to dlhšie, ale stojí za to si počkať.

Upečené kolieska necháme vychladnúť a potom už ich len pozlepujeme hladkou stranou marhuľovým džemom.

Tieto maslové koláčiky uskladníme v chlade v krabici. Tým, že nie sú krémové, vydržia v pohode aj mesiac.

Komentáre

kamielka ~ 13. december 2020 - 8:00

Dobry den, velmi sa tesim, ze som objavila u niekoho tento recept 😉ja som uz piata generacia v nasej rodine, co kazdy rok sa pecu na vianoce a poznáme ich ako “degešské pagáčiky” fotku nemam,ale vyzeraju rovnako 😁trosku ine pomery snehu zvysne 3 bielka + 280g cukru a zlepujeme ich s domacim ribezlovym dzemom (bez zrniecok) odporucam vyskusat kombinacia sladkeho snehu a kyslost dzemu vyborne👌🏻pozdravujem

0

Maricka ~ 3. január 2020 - 4:13

Prvý krát som takéto koláčiky videla aj jedla u manželovej babky toho roku a hoc som im nedôverovala, musím povedať, že boli úžasné, chcela som si od nej písať recept a zabudla som a tu som ich našla :)

0

winkypinky ~ 18. december 2019 - 5:44

Ked sa dlho pecu, poleva potom po par dnoch stvrdne. Tiez mame v rodine tento recept ale polevu robime zo zvysnych 3 bielkov, 200g cukru a pridavame stuzovac slahacky. Ostavaju makke niekolko tyzdnov.

0

Lubka7 ~ 16. december 2019 - 10:32

Kolaciky som vcera piekla, len v recepte nie je uvedene ze ako dlho, preto ma zaujima ci tych 10min, bude na bielka stacit? Zacali sa sfarbovat do hneda, pls mozte poradit? Dakujem pekne

0

Evča ~ 7. december 2016 - 12:20

Ahoj Táni, chcem sa opytať, keď ich nezlepím, budú mäkké?...možno blbá otázka či? dik E

0

janaha ~ 23. december 2015 - 10:19

Dobry den Tanicka. Prave som dopiekla tieto kolaciky, len ich mam velmi mastne... Urobila som niekde chybu,? Dakujem

0

Janaja ~ 2. december 2015 - 8:35

Koláčiky sú vinikajúce, krehučké ... ďakujem za recept.
Nemám ich ukážkové, ale hlavne že chutia :)

0

orinka ~ 2. december 2015 - 9:52

Uvažuju nad tím, že je to převelice lákavé, jenom si myslím, že ne na všechna kolečka, ale jen na půlku se má ta poleva dát? Když se to slepí, tak spodní strana by podle mě měla zůstat rovná, bez polevy. Nebo je to z obou stran? Recept vidím prvně, tak se omlouvám, že se možná hloupě ptám.

0

Janaja ~ 2. december 2015 - 13:57

In reply to by orinka

Zdravím orinka, podľa mňa je len na Vás ako si dáte polevu :), ale ak je z oboch strán je to praktickejšie - nemusíte riešiť ktorou stranou ich poukladať na tácku ;)

0

sandalka ~ 16. december 2014 - 12:18

Uz su v krabici, ochutnavka dopadla k spokojnosti. Krehke, nie velmi sladke,jemne smrncnute kyslastym dzemom. Myslim, ze sa po nich len tak zaprasi :-)

0

moni3 ~ 15. december 2014 - 2:17

Práve dopečené, veľmi chutné 👍 ďakujem za recept...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj