Žĺtkové rezy

emko ~ 28. marec 2024 - 2:02

Žĺtkové rezy sú jeden z našich najobľúbenejších rodinných receptov. Stará dobrá klasika, sviatočný koláčik ktorý nikdy nesklame. Podobne ako oblíž prst na Vianoce a Veľkú noc nesmie chýbať.

Recept je nenáročný na prípravu a chuť žĺtkových rezov nezabudnuteľná.
Orechové cesto s kávovou príchuťou a lahodnou sladkou polevou. Na tieto žĺtkové rezy len tak niekto nezabudne :)

Videorecept:

V miske vymiešame mäkké maslo s cukrom na hladký krém do ktorého prisypeme pomleté vlašské orechy a primiešame múku s kypriacim práškom.

Pridáme 6 polievkových lyžíc uvarenej silnej tureckej kávy (zvaríme 1 PL kávy a 1 dcl vriacej vody a z tejto kávy odoberieme 6 PL) Káva nám vynahradí chýbajúce žĺtka v ceste a dodá orechovému cestu lepšiu chuť. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do hmoty.

 

Na klasický plech 32 x 40 položíme papier na pečenie a cesto naň preložíme. Rovnomerne rozotrieme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi pol hodiny.

Kým sa cesto pečie, v miske vymiešame vareškou cukor so žĺtkami ho hustej peny a horúci koláč hneď po vybraní z rúry potrieme polevou. Tá rýchlo uschne a koláč necháme poriadne vychladnúť.

Ostrým nožíkom namočeným v horúcej vode žĺtkové rezy nakrájame.

Komentáre

Terezkovci ~ 14. marec 2023 - 12:17

Minulý týždeň ma moja 8 ročná dcéra poprosila či by sme si upiekli žltkove rezy. Tak šup na stránku Bonviváni. Dcéra pomáhala a výsledok stál zato. Veľmi sme si pochutnali. Doniesla som aj do práce, kolegyne vychválili a pýtali recept. 

 

 

0

mayyka ~ 26. február 2021 - 5:49

Dobry den, uz som ho piekla viackrat a je vyborny. Dnes potrebujem bezlepkovu verziu. Mozem nahradit polohrubu muku inou, pripadne ich kombinaciou (ryzova, pohankova, kukuricna)? Inu bezlepkovu doma nemam 😏. Dakujem.

 

0

Sovicka ~ 15. apríl 2020 - 8:29

Moja dcera si vymyslela na Velku noc, ze chce "jarne rezy", tak to my volame, a kedze moj receptovy zosit je doma v BB a my zijeme v Manchestri, vyhladala som recept na nete a tento mi padol do oka ;) a ozaj, vynikajuci, ta kava do cesta je fantasticky napad, nikdy predtym som ho nemala taky vysoky, lahucky, no a ta chut je proste nezabudnutelna...na recepty z bonvivani sa mozem vzdy spolahnut 100 % :)

0

mima26 ~ 21. september 2016 - 14:48

prosím radu, prečo sa mi po nakrájaní odlepuje poleva od korpusu? Ďakujem

0

babinka54 ~ 13. august 2016 - 4:21

ešte je teplý, krájať sa bude až večer ale trošku som improvizovala, múku som dala špaldovú polohrubú a časť cukru som nahradila FRUITOM

0

hjindriska ~ 6. jún 2016 - 5:07

Na tyto řezy si vzpomněla sestra, že je mám udělat - moje maminka je dělala, ale bohužel letos odešla, tak jsem se nemohla zeptat. Mám podobný recept, ale těsto se po vychladnutí drobí a žloutková poleva nejde nakrájet - roztrhá se. Zkusím to podle Tebe. Děkuji a přeji pěkný den. Jindřiška

0

svetlany40 ~ 9. december 2015 - 5:10

Pokracujem vo vianocnych pripravach a dnes som upiekla uz druhy plech tychto uzasnych rezov , ktorych chut poznam od detstva . Prvy plech je davnou minulostou 😀, vyskusala som si par kuskov zamrazit a po vytiahnuti z mraziaku uplne lahodne . Nic im nechybalo .
Dakujem za skvely recept .

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj