- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Na Veľkonočné sviatky sa tešia hádam všetci. Teda dievčatá možno ani až tak nie, ale Bonviváni ako my určite. Pretože po dlhom 40 dňovom pôste, ktorý začína škaredou stredou, nastáva čas príprav na veľkonočné pohostenie.
Veľkonočné sviatky trvajú niekoľko dní. Každý deň má svoje tradičné jedlá aj význam. Tak si skúsme tieto tradície uctiť a poriadne užiť. V tomto článku nájdete všetky možné veľkonočné recepty, ktoré sa mi podarilo nazbierať. Ďaľšie inšpirácie nájdete v kategórii receptov Veľká Noc.
Zelený štvrtok
Tento deň, ako hovorí aj názov, sa patrí zjesť niečo zelené. Pretože suroviny so zelenou farbou ozdravia telo. Špenát je skvelý ako prívarok so zemiakmi. Alebo z neho môžeme pripraviť chutný závin spolu s medvedím cesnakom. Výborný je brokolicový nákyp so syrom, ktorý zasýti celú rodinu.
Môžeme si tiež uvariť cestoviny, šúľance, opekance, alebo rezance s makom a cukrom. Tradične sa tiež začínajú piecť judáše (jidášky) z kysnutého cesta. Pečivo v tvare stočeného povrazu, potreté medom. Alebo na slano cesnakové suky.
Veľký piatok
Na Veľký piatok by sme stále ešte nemali jesť mäso, ale iba zeleninové jedlá. V tento deň sa pripravujú husté polievky ako kapustnica. A za mňa jedna z najlepších polievok na svete, záhorácka fazuľová, v ktorej musí lyžica stáť!. V nej poctivé domáce rezance sa potom hodia na sladko s tvarohom a cukrom, preliate maslom:) Alebo si môžeme dopriať iné múčne dobroty. Buchty a hanácke koláče.
Biela sobota
Na Bielou sobotou sa s pôstnymi jedlami končí :) Na obed sa podáva kapustnica a iné husté polievky a vývary. Po polievke sa podávajú bryndzové alebo makové opekance.
Hlavným jedlom býva veľkonočná plnka, pečka alebo kukla.
Ďalej sa v tento deň pripravujú špeciálne veľkonočné jedlá, ktoré sa konzumujú na druhý deň. Predovšetkým je to sladký kysnutý koláč, niekde nazývaný paska. Okrem toho sa varia klobásy, šunka, pripravuje sa huspenina.
Biela sobota bola je aj dňom, ktorý je venovaný veľkému upratovaniu a bieleniu. Je čas aj na pletenie korbáčov a zdobenie vajíčok. Vajíčka sa spolu s upečenými koláčmi a ďalšími dobrotami dáva do košíčkov. Patria sem tiež klobásy, šunka a veľkonočna hrudka pripravovaná z mlieka a vajec.
Mäsitému jedlu v tomto období vládne bravčovina, jahňacina a klobásy zo zabíjačky. Z mliečnych výrobkov hlavne tvaroh, oštiepok a syr.